De functies van vergaderingen

Wanneer je vraagt aan werknemers wat ze vinden van vergaderingen, krijg je vaak dezelfde negatieve reacties. Bijvoorbeeld dat ze te lang duren, dat ze nutteloos zijn of dat je toch geen inspraak hebt. Toch kunnen vergaderingen zeker nuttig zijn. Ben je benieuwd hoe en waarom vergaderingen wel degelijk nut hebben? Lees dan meer hierover in deze blog.

Sociale functie

Het verschil tussen een vergadering en een telefonische meeting is het sociale aspect. Bij een vergadering is iedereen samen en krijg je het gevoel dat je erbij hoort. Ook zie je op deze manier mensen van andere afdelingen, dit kan ook wel eens leuk en interessant zijn.

Kennis

Ten eerste is het belangrijk dat iedereen van bepaalde zaken op de hoogte is. Bij een vergadering hoeft alles één keer uitgelegd te worden en dan is het voor iedereen duidelijk. Een ander voordeel is dat je gezamenlijk met elkaar kan brainstormen over bepaalde dingen. Samen kan je elkaar op ideeën brengen en kunnen deze ideeën ook gelijk overlegd worden. Een groep heeft natuurlijk meer creatie dan een enkeling.

Uitvoering

Zoals al eerder gezegd krijg je van vergaderingen het gevoel dat je erbij hoort. Dit zorgt er voor dat je meer gemotiveerd bent om de dingen die besproken zijn uit te voeren. Ook als je het ergens niet eens over was, kan je dit tijdens de vergadering zeggen en kan hier iets mee gedaan worden. Zonder vergadering was dit waarschijnlijk niet gebeurd en zou je minder gemotiveerd zijn.

In een bedrijf ontkom je er niet aan dat mensen bezwaar hebben tegen bepaalde zaken. Vaak is de reden van zo’n bezwaar dat mensen zich gepasseerd voelen. Met vergaderingen verminder je dus ook hoogstwaarschijnlijk het aantal bezwaren. Bezwaren die een andere reden hebben kunnen tijdens de vergadering gelijk overlegd worden.

Vergaderlocatie

Het aantal mensen dat deelneemt aan je vergadering kan natuurlijk enorm verschillen. Het kan zijn dat je binnen je bedrijf geen ruimte hebt voor bepaalde vergaderingen. Gelukkig zijn er vergaderlocaties door heel Nederland. Je kan vergaderen midden Nederland, in het Noorden en het Zuiden. Waar je bedrijf ook zit, je kan altijd dichtbij een vergaderlocatie vinden.