verstandskies-trekken

Help ik moet mijn verstandskies laten trekken

De verstandskies is de vijand van elke patiënt die er al eens eentje heeft laten trekken. Soms valt de pijn en ellende mee, maar het valt nog veel vaker tegen. Zelf heb ik ook al de pijn en ellende hiervan mee mogen maken en ik wil daarom graag een aantal tips meegeven aan de gelukkigen die de kiezen nog hebben. Een deel van mijn verstandskiezen zijn getrokken bij een tandarts in Groningen en een aantal bij mijn tandarts in Enschede. De eerste keer had ik bijna geen last en bij de tweede ingreep ben ik twee weken ziek geweest. Hoe dit komt er wat ik hiervan heb geleerd dat lees je hieronder.

Hoe diep zit de verstandkies

Toen ik de eerste keer een verstandkies heb laten trekken toen was deze al bijna volledig zichtbaar. Hierdoor kon de tandarts de kies makkelijk en doeltreffend verwijderen en hoefde niet mijn hele kaak geforceerd te worden. Over het algemeen geldt de regel: moet de tandarts snijden, dan zul je pijn lijden. Vaak wordt er door tandartsen dan ook geadviseerd om de kies lekker te laten groeien als je er geen last van hebt.

Ben je de verstandskies kwijt, dan is dit wat je de komende dagen vermijdt

Na de ingreep krijg je van de tandarts altijd een briefje mee waarop staat wat je wel en wat je niet mag doen. Mijn advies is om je hier ook echt aan te houden. Dit bevordert namelijk het herstel waardoor je een stuk minder pijn zult hebben. Vooral rokers denken dat het slim is om na de ingreep direct een sigaret op steken, waardoor de wond ontstoken raakt en je dus nog verder van huis bent. Zelf heb ik de fout gemaakt om onbewust een stuk varkensvlees te eten, waardoor ik ook een ontsteking op heb gelopen.

Zorg voor voldoende pijnstilling

Als het echt misse boel is dan is het zeer prettig als er voldoende pijnstilling in huis is. Je zit er namelijk niet op te wachten om met een pijnlijke gigantische kaak naar de winkel te gaan omdat je niet genoeg paracetamol of ibuprofen in huis hebt liggen. Ik raad je ook aan om direct na de ingreep te beginnen met het slikken van pijnstillers. Zo voorkom je een pijnpiek als je verdoving van de tandarts uitwerkt.

Nou dit waren al mijn tips! Ik hoop dat ik hiermee wat angst weg heb kunnen nemen.