Schommelen

Schommelen op een nieuwe wijze

We kennen allemaal een goede ouderwetse schommel. Maar kent u de geschiedenis ervan? Laat me je het verhaal vertellen van hoe schommels evolueerden tot wat ze vandaag zijn – en hoe ze gebouwd werden op de vleugels van een genie.

Creatie van de moderne swing

De uitvinding van de moderne swing was vermoedelijk een Amerikaan genaamd Charles Walcott. In de zomer van 1867 werd schommelen steeds populairder in Engeland, dus wendde Walcott zich tot de Amerikaanse kampioen George Parker voor advies. De suggestie van Parker dat Walcott de schommel voorwaarts en achterwaarts zou zwaaien in plaats van zijwaarts, zorgde ervoor dat Walcott van start ging. Tegen januari 1868 was Walcott de Amateur Kampioen op St Andrews.

Later dat jaar publiceerde de Engelse bookmaker Tom McKenzie een set instructies voor een schommel. Met de hulp van de schommel-redacteur van de Edinburgh Times, James Moore, publiceerde McKenzie in oktober 1868 de eerste set instructies voor een schommel. Als reactie daarop vervalsten Walcott en vrienden handtekeningen en brieven van McKenzie op een stel speelkaarten waarvan zij beweren dat die van McKenzie waren gekocht. In werkelijkheid was het allemaal bedrog.

Leugens verkopen vaak goed

McKenzie’s boek bleek echter een groot succes te zijn bij het Britse publiek. Een exemplaar werd gekocht voor de Graaf van Aberdeen en het werd uiteindelijk in de Verenigde Staten gepubliceerd door Charles A. Munn.

Sommigen hebben beweerd dat de schommel die we vandaag allemaal kennen en liefhebben, of het nou gaat om een sex swing of seksschommel bestellen allemaal bedacht door Arnold Palmer in de jaren 1950, maar dit is hoogst onwaarschijnlijk. Palmer gebruikte ongetwijfeld technieken geleend van Walcott en anderen. Maar Palmer zelf beweerde dat hij geen swing creëerde die schommelen zou revolutioneren, maar hij was zeker verantwoordelijk voor het omzetten van een swing in een speelstijl, terwijl hij een hele nieuwe wereld van mogelijkheden voor het spel opende.

Dankzij het werk van mensen als Albert Miller en John Lowe werden de technieken van de golfswing steeds meer over de hele wereld gekopieerd. In de jaren 1950 stapte Jack Nicklaus af van een cut-and-thrust swing ten gunste van een bredere techniek gebaseerd op een rechte rug en effectief beenwerk, waardoor hij in concurrentie kwam met golf swing innovaties die in Amerika werden onderwezen. Nicklaus faalde echter nooit om iets waardevols op te pikken wanneer hij een nieuwe techniek tegenkwam.