Mondkapjes gebruiken, hoe doe ik dat?

Op veel plekken verschijnen mondkapjes in het straatbeeld. In verschillende landen zijn mensen inmiddels verplicht om op openbare plekken mondkapjes te dragen. En ook in Nederland zie je regelmatig mensen met een mondkapje lopen in het openbaar. Er zijn ontzettend veel varianten mondmasker waar je uit kunt kiezen. Je kunt kiezen uit herbruikbare mondkapjes of uit wegwerp mondkapjes. Maar hoe gebruik je zo’n mondmasker nou op de juiste manier?

Verspreiding tegen gaan met een mondkapje

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het belangrijk dat je rekening houdt met de maatregelen. Denk aan anderhalve meter afstand, hoesten en niezen in je elleboog en blijf thuis met milde klachten. In de ruimtes waar het moeilijk is om afstand te houden, zijn mondkapjes verplicht. Denk hierbij aan het openbaar vervoer, waaronder taxi’s en vliegtuigen. Sinds kort zijn hier diverse openbare plekken aan toegevoegd. 

Mondkapjes gebruiken gecombineerd met anderhalve meter afstand houden, handen wassen, quarantaine bij ziekte en contactonderzoek is onze beste kans om het virus de baas te blijven zolang er geen medicijnen of vaccins zijn, verteld het RIVM. 

Mondkapjes houden speekseldruppeltjes en aerosolen tegen waarmee het coronavirus zich kan verspreiden. Toch hangt het effect van mondkapjes in het dagelijks leven af van het precieze gebruik, soort mondkapje en de omstandigheden.

Indien mondkapje gebruiken, welke kies ik?

Je kunt kiezen uit wegwerp mondkapjes en wasbare mondkapjes. Zelfs zijn er wasbare mondkapjes verkrijgbaar speciaal voor kinderen. Wasbare mondkapjes kun je kopen in diverse kleuren, patroontjes, vormen en printjes. Kies je voor wegwerp mondkapjes, controleer dan of deze beschikken over een certificaat en of ze medisch zijn of niet medisch. Goede mondkapjes zorgen ervoor dat virusdeeltjes zich niet via de mond en neus kunnen verspreiden.

Het is belangrijk dat je erop let dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht, zodat er niet te veel lucht via je mond of neus naar buiten glipt. Controleer daarom bij het opzetten of het mondmasker zo goed mogelijk vormt en aansluit rondom je neus en wangen. Goede mondkapjes worden gekenmerkt door een betere pasvorm waardoor het mondmasker effectiever werkt dan slechte kwaliteit mondkapjes. 

Waar moet ik op letten bij het gebruiken van een mondmasker?

Let op dat je het mondkapje alleen vastpakt bij de elastiekjes! Verwissel het wegwerp mondkapje na 3 a 4 uur en was het wasbare mondkapje elke keer na gebruik. Daarnaast is het belangrijk om je handen zowel voor het opzetten van het kapje te wassen, maar ook na het afdoen. 


Wil je graag mondkapjes kopen? Neem dan eens een kijkje bij Medipreventie.